Skräpplockning och hållbarhetstrollkarl när Västerhavsveckan invigs i Eriksberg

– Få tänker på att en stor del av skräpet i havet faktiskt kommer från land. Det som slängs i brunnar och vid sidan om översvämmade papperskorgar hamnar ofta i havet. Det är en stor utmaning att skapa medvetenhet om detta kretslopp, säger Rachel Lichter, planeringsledare för nedskräpning och skadedjur, Göteborgs Stad.

Temaveckan för havsmiljö bjuder på aktiviteter längs hela västkusten. Syftet med Göteborg Stads medverkan i Västerhavsveckan är att få till en långsiktig förändring vad gäller nedskräpning.

Ungdomar plockar skräp för att åstadkomma en hållbar förändring

Under lördagen den 5 augusti anordnar Göteborgs Stad och Städa Sverige en städaktivitet för idrottsungdomar där de får plocka skräp längs kajer och hamnpromenader för att belysa sambandet mellan landbaserad nedskräpning och skräpiga hav. Ungdomarna tilldelas en sträcka att städa under tre timmar och får samtidigt rollen som “hållbarhetsambassadörer”. Städa Sverige organiserar allting och arvodet går till föreningarnas lagkassa.

-Vi vill bidra med ett pedagogiskt sätt att lära ungdomar miljötänk. Om unga får vara med i arbetet och förstår sambanden kommer de förhoppningsvis inte att slänga skräp på fel ställen i framtiden. Det blir en slags intensiv utomhuspedagogik med påtagligt resultat hoppas vi, säger Rachel Lichter.

Allt som slängs påverkar vattenkvaliteten negativt. För att en förändring ska kunna ske måste alla som är ute i naturen och vid havet sluta skräpa ner. För de yngre barnen håller Göteborgs Stad en frågesport med hållbarhetstema och trollkarlen Ason Bson Cson trollar bort skräp i sin föreställning.

– Vi vill ju att även de yngre barnen ska lära sig miljömedvetenhet. Med en trollkarl blir det roligt att lära, säger Rachel Lichter.

Invigning i Eriksberg med öppna skepp, musik och Havsverkstan

Under den fullspäckade invigningsdagen i Eriksberg kan du ta del av många spännande händelser. I år är det fokus på biologisk mångfald och klimatförändringar. Det blir invigningstal med rutinerade marinbiologen Björn Källström och stämningsfull musik med Göteborgsoperan.

På populära Havsverkstan anordnas experiment, utställning och medborgarforskning. Forskningsfartyget Skagerak välkomnar alla intresserade att möta forskare och lära sig hur de går tillväga i sitt arbete. Kvartsita har öppet skepp för alla som vill prata om skräp i havet.

Sedan drar Västerhavsveckan vidare med aktiviteter i Göteborg och på övriga Västkusten från Strömstad till Ängelholm. Det bjuds på ett fullspäckat schema med utställningar, föreläsningar, experiment och mycket mer.

The post Skräpplockning och hållbarhetstrollkarl när Västerhavsveckan invigs i Eriksberg appeared first on Vårt Göteborg.

Vårt Göteborg Läs mer