Nya hamnbadet i Jubileumsparken presenteras på Älvstadendagarna

I juni nästa år firar Göteborg 400 år och då ska det nya hamnbadet i Jubileumsparken stå klart.

– Det kommer att vara ett flytande hamnbad, med tre bassänger. Bassängen som finns idag kommer att få en ny liten vattenrutschkana, det blir en rund hopp- och dykbassäng som har avsatser man kan hoppa ner från och en 25-metersbassäng. Det blir också ytor att vistas på och bryggor att sola på, berättar Amelie Sandow, projektledare på park- och naturförvaltningen, Göteborgs Stad.

Sötvattnet rensas naturligt

I bassängen som redan finns kommer det att vara cirkulerande sötvatten som renas naturligt i infiltrationsbäddar på land. I hopp- och dykbassängen samt simbassängen blir det saltvatten.

– Det pumpas upp från saltvattenskilen som finns under det förorenade älvvattnet på sex meters djup.

Ingen botten, bara nät

Det görs med pumpar som ligger vid ytan på utsidan av bassängerna. Ytvattnet pumpas bort i bassängerna och samtidigt sugs saltvattnet sakta upp.

-Det är möjligt eftersom vi har en öppen botten med enbart nät i de två bassängerna. Dels för att de som badar inte ska kunna simma ner och ut i älven, dels för att större fiskar och sälar inte ska kunna simma in i bassängen.

Ett unikt bad

De flytande pontonerna som är ramen till bassängerna byggs nu i Västervik, de kommer att fraktas till Göteborg och vara på plats i januari. I höst inleds pålningsarbetet för att bygga landgångarna ut till baden. Hamnbad finns på andra ställen också, men det i Göteborg är annorlunda både när det gäller konstruktionen och de tekniska lösningarna med vattnet.

-Det gör att vi får ett unikt bad i Göteborg som inte finns någon annanstans.

Presenteras på Älvstadendagarna

Hamnbadet har en maxkapacitet på 500 personer. Det bemannas med badvärdar från föreningen Passalen. Det kommer att vara gratis att besöka badet. Det nya hamnbadet i jubileumsparken presenteras fredagen den 7 oktober klockan 15 på Älvstadendagarna i Nordstan. Då finns det även möjlighet att ställa frågor till projektledaren Amelie Sandow.

En 25-meters simbassäng fylls med saltvatten i hamnbadet och det går att sitta eller sola runt omkring. Illustration: RaumlaborBerlin

The post Nya hamnbadet i Jubileumsparken presenteras på Älvstadendagarna appeared first on Vårt Göteborg.

Vårt Göteborg Läs mer