Lisa Larsons Cirkus på Lundbyskolan avtäckt efter renovering

I foajén till aulan har konstverket Cirkus av keramikern Lisa Larson varit övertäckt under tiden som byggnaden renoveras och byggs om. Nu har den återigen sett dagens ljus, och skicket var precis som när den täcktes för.

De glaserade ytorna är i bra skick

Den är i fint skick och man känner igen en del figurer som har kommit igen senare i hennes produktion, som lejonen och girafferna, säger Laila Ekefäll som är stadsfastighetsförvaltningens projektledare för konst.

Nu ska en konstkonservator inspektera och föreslå renovering. Konstverket behöver tvätt och lite ny fog där den lossat. De glaserade ytorna är i bra skick

Cirkus, som den cirka sex meter breda och två meter höga reliefen heter, var keramikern Lisa Larsons första offentliga konstverk 1956. Två år innan hade hon sin första utställning på Röhsska museet i Göteborg, där legendariska formgivaren på Gustavsbergs porslinsfabrik – Stig Lindberg – fick upp ögonen för den unga konstnären.

Folkkär konstnär

15 000 kronor betalade Göteborgs Stad för utsmyckningen i aulans foajé. Det motsvarar 238 000 kronor i dagens penningvärde. Lisa Larson, som fyller 92 i år, har nått stora framgångar med sina folkkära figurer som blivit åtråvärda samlarobjekt inte bara i Sverige. I Japan är hon välkänd och verken visas inte bara på museer och utställningar, utan även i designsamarbeten med klädtillverkare.

Det här verket är ett av få större offentliga konstverk som Lisa Larson gjort, så den är väldigt unik och vi är väldigt glada över att den gick att bevara med aulan. Större konstverk finns även på Sahlgrenska universitetssjukhuset och Nacka sjukhus. I foajén till Lundbyskolans aula kommer den att vara i blickfånget vid framtida arrangemang, menar Laila.

I en intervju med Göteborgs-Posten 2022, minns Lisa Larson tiden i Göteborg som lycklig:

”Jag har aldrig bott i en annan stad där jag trivts så bra. Det var en fantastisk miljö i Göteborg och livet där var väldigt inriktat på konst och utbildningen. Vi hade fina lärare.”

Flera konstverk i nya skolan

På Lundbyskolan, som ska dra igång sin verksamhet höstterminen 2024, kommer Lisa Larson-reliefen att inspirera de konstnärer som fått i uppdrag att göra nya utsmyckningar till de nybyggda delarna.

I elevkaféet ska Mia E Göransson skapa en relief och keramikern Karin Auran Frankenstein gör ett större konstverk utvändigt. Övriga konstnärer med uppdrag är Olof Marsja och Sissi Westerberg.

Två konstverk ska återinstalleras; ridån i aulan av Helene Wedel och skulpturen Tecken på fasad av Willy Örskov som flyttas till aulans södra fasad.

 

F

Film: Cissi Fors

The post Lisa Larsons Cirkus på Lundbyskolan avtäckt efter renovering appeared first on Vårt Göteborg.

Vårt Göteborg Läs mer