Hisingen har fått en ny friidrottsarena

– Det är jätteroligt att vi nu kan öppna portarna, säger Malin Ederfors, enhetschef på idrotts- och föreningsförvaltningen. Björlandavallen är en väldigt fin anläggning med bra möjligheter för friidrotten. Vi har samarbetat med föreningarna för att skapa löparbanor, kastburar och hoppgropar utifrån deras behov.

Björlandavallen har åtta löpbanor, hoppgropar, kastfält och mattor för både höjdhopp och stavhopp. I läktarbyggnaden finns 500 sittplatser, domartorn, kafé, förråd, mötesrum och i anslutning till arenan finns 50 parkeringsplatser.

Anläggningen kommer vara öppen för friidrottsträning från april till oktober och löparbanorna kommer även vara öppna under de kallare månaderna.

Samma arena stärker klubbkänslan

– Arenan är grym. Fantastiskt häftig, säger IF Kvilles klubbchef Peter Karlsson.

Björlandavallen började byggas våren 2021 och stod klar i juni 2022 men på grund av att gräset inte etablerade sig har den inte varit redo att användas förrän nu. Under tiden har skolor och klubbar som IF Kville fått bedriva sin verksamhet på flera olika arenor och hallar.

– Med en gemensam anläggning att träna på kan vi lära känna varandra ordentligt och få tillbaka klubbkänslan, säger Peter Karlsson.

Många fördelar

Peter Karlsson använder superlativ för att beskriva arenan. En fördel som han lyfter är de stora kurvorna som bäddar för fina tider.

– Björlandavallens kurvdiameter är 40 meter. Det gynnar sprinters men även medel- och långdistanslöpare vill ha större kurvor. Sedan har arenan en 190 meter lång raksträcka, vilket gör att det finns stor plats för sprintträning och löpteknik, säger han.

Dubbla upplopp, som gör att man kan vända loppen efter vinden, är en annan fördel han lyfter. Dessutom får stavhoppare, spjutkastare och andra kastare flera riktningar att tävla från.

Invigning på nationaldagen

På nationaldagen 6 juni ska Björlandavallen invigas. Det är idrotts- och föreningsförvaltningen och IF Kville som anordnar dagen.

– Programmet är inte klart ännu men det blir en nationaldagsfest med fokus på idrott. Därefter ser vi fram emot Veteran VM i augusti 2024 då Björlandavallen blir huvudarena för kast, säger Malin Ederfors.

The post Hisingen har fått en ny friidrottsarena appeared first on Vårt Göteborg.

Vårt Göteborg Läs mer