En del av vår nutid göms i nya Lundbyskolans väggar

Ivan Nordby på Peab fick bära lådan till den hemliga destinationen. Foto: Hannah Björk

Just nu byggs en ny högstadieskola i Lundby, mittemot Bravida Arena och Lundbybadet. Förutom skolan kommer två idrottshallar, kulturskola och en renoverad 1950-talsaula med plats för 800 åskådare vara klara för användning under 2024. Projektet är lokalförvaltningens hittills största investering med en budget på över en halv miljard.

Uppmärksammar hantverkarna

– För att uppmärksamma alla personer som är med och bygger skolan, och skicka en hälsning från dem till framtidens hantverkare, har lokalförvaltningen tagit fram en tidskapsel. Initiativtagare är projektledaren från lokalförvaltningen, Bertil Nordberg.

– Det är en låda som innehåller dokumentation från byggprojektet och små hälsningar och tidsmarkörer som vi tror kan berätta något om vår samtid. Tidskapseln kommer att byggas in på hemlig plats i byggnaden, för framtida byggarbetare att upptäcka, säger Bertil Nordberg.

Innehållet i lådan ska spegla samtiden, och tanken var från början att den även skulle ha någon form av digitalt innehåll. Men efter övervägande blev det enbart dokumentation på papper.

– Den tekniska utvecklingen går så fort, och om 40 år kanske man inte använder till exempel usb-minnen längre. Därför lade vi ner den idén. Istället har vi skrivit ut bland annat ett inlägg från Linkedin, så att man ser hur det ser ut med kommentarer och så vidare, säger Bertil Nordberg.

Inspirerat av tidigare erfarenheter

Inspirationen kom från att Bertil hittade en liknande tidskapsel när han arbetade med ett byggprojekt på Sahlgrenska för ungefär tolv år sedan. Tanken låg i bakhuvudet på honom länge, och en gråtrist fredag i våras när han pratade med en kollega som varit med på Sahlgrenska, så bestämde han sig för att skapa något liknande på Lundbyskolan.

– Spänningen är ju olidlig när man ska öppna en sådan här tidskapsel, och jag ville skicka vidare den känslan till fler personer. Lite guldkant på vardagen.

Foto: Hannah Björk

The post En del av vår nutid göms i nya Lundbyskolans väggar appeared first on Vårt Göteborg.

Vårt Göteborg Läs mer